top of page

DÖVME HAKKINDAKİ MERAK ETTİĞİNİZ HERŞEY BURADA...

İki, üç yılda silinip giden dövme boyası var mı?

Henüz böyle bir boya yok. Iki, üç senede çıkacak söylemlerine inanmayın. ‘kalıcı makyaj’işleminde kullanılan boyalarla ve mürekkeplerle yapılan dövmeler zamanla soluklaşır. Ancaktamamen kaybolmayabilirler

Kalıcı dövme yapılırken canım yanar mı?

Evet kalıcı dövme yapılırken can acıtır. Ve bence bu acı dövmenin sahiplenilmesi açısından çekilmesi gereken bir acıdır. Çektiğiniz acıyla dövmeye manevi açıdanda sahip olursunuz. Ne kadar acıyor derseniz acıyı tarif edemem. Ve kişilerin de acı eşiğini bilemem ama dayanılmayacak bir acı olmadığını söyleyebilirim.

 

Nerelere dövme yapılmamalı, Nerelere yapılması daha uygun olur?

Vücudun bükümlü deri dediğimiz eklem bölgelerindeki hareketli deriye dövme yaptırmamayaçalışın. Kol dirseği, el bileği, el üstü, boyun, diz kapağı ve çevresi ve hatta göbek kısmınatavsiye etmiyorum. Tek kemikli diye tabir edebileceğimiz, eklem üzerine gelmeyen deri yüzeylerinde

dövme taşınması daha uygundur.

Dövme yaptırmak alışkanlık yapar mı?

Dövme yaptıran insanların pek azı sadece bir dövme ile yetinirler. Ekibimizin yaptığı bir araştırmaya göre kişiler ilk olarak yaptırılan profesyonel dövmeden sonra ikinci dövmeyi de% 70 aynı dövmeciye yaptırıyorlar. Bunda yapılan dövmenin üçüncü şahıslar tarafından beğenilmesinin de etkisi büyük. İlk yaptırmanın ardından mutlak bir sene kadar zaman geçiyor. Daha sonraki dövmelerde karar verilirken, ilkindeki kadar tedirgin olunmuyor.
Çünkü kişi artık dövme yapımı hakkında bilgi sahibi olduğu için daha rahat oluyor.

Aşırı kilo alıp vermek dövmeyi etkiler mi?

Aşırı kilo kayıpları ve alımları dövmeyi etkileyebilir. Dövme bulunan bölgedeki aşırı kilo alımı (özellikle göbek, kaba etler, boyun, baldır) ve kaybı dövmede bozukluğa yol açabilir. Burada bahsi geçen kilo alımı ve kaybı 15-20 kg dır. Birkaç kilo alıp vermenin dövmeye
herhangi bir olumsuz etkisi olmaz.

Açık renk içeren dövmeler siyah ve siyahın tonlarında yapılmış koyu renk dövmelerden daha daha hızlı solar.

Hangi renkler daha çabuk solma yapar?

Dövme öncesi alkol veya uyuşturucu alsam zararı olur mu?

Dövme seansı öncesi alkol, uyuşturucu, ağrı kesici alınmaması gerekir. Kalıcı dövme öncesi alkol yada uyuşturucu alınması halinde kan dolaşımı hızlanacağından serum akıntısı fazlalaşacak ve deriye verilmeye çalışılan boya geri atılacaktır. Yaptıran kişi daha fazla acı
çekecek, işçilik dövmeciyi uğraştıracaktır

Askerlikte dövme sorun yaratır mı?

Dövmeniz varsa ‘askere alma muayenesinde’ psikiyatri bölümüne sevk edilirsiniz. Bunun sebebi psikolojik bir rahatsızlıktan dolayı dövmeyi yaptırıp, yaptırmadığınızı anlamaktır. Askerlik öncesi el, yüz, ön kol gibi çok görünür bir yerinize dövme yaptırmışsanız sorun yaşayabilirsiniz. Bunların dışında dövmeli insanların çoğalmasından dolayı, dövme; askerlikte eskisi kadar sıkıntı yaratmamaktadır.

İNSANIN TARİHSEL GELİŞİMİ İÇİNDE DÖVMENİN YERİ VE ÖNEMİ

 İnsanoğlu tarihin çok eski dönemlerinden beri, çeşitli şekillerle ve uygulamalarla bedenini süslemeye çalışmıştır. Dak, döğün, dağ gibi çeşitli şekillerde adlandırılan dövme, bu süslenme şekillerinin en çok kullanılanlarından birisidir.Mısır mumyalarını süsleyecek kadar tarihi eskiye dayanan bu süsleme çeşidi “DÖVME” nedir?  Dövmeyi tanımlamak gerekirse, bir boya maddesinin çeşitli tekniklerle alt deri yüzeyine kadar işlenmesidir. Dövme yapılırken is, çivit, bitki özleri, kına, safran gibi malzemeler kullanılır. Deride yarıklar oluşturularak bu malzemeler iğne ve benzeri araçlar yardımıyla yarıkların içine işlenir.Anlaşılacağı gibi dövme oldukça zahmetli ve acı verici bir iştir. Bazı toplumlarda suçluları ve köleleri tanımak amacıyla kullanılan dövme; kimi toplumlarda dinsel-büyüsel amaçlı kullanılmıştır. Samao, Tahiti ve Japon Yakuza dövmeleri bu tarz geleneksel ve dinsel temalar içeren dövmelerin sıkça yapıldığı yerlerdir. Anadolu’daki dövme adetine özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerimizde rastlanmaktadır.O’nlar bu süslenme şekline kendilerince “dövün” adını vermişlerdir. 40-45 yaşlarındaki kadın ve erkeklerin birçoğunda dövünlere rastlanmaktadır. Genelde is kullanılarak yapılan dövünler el, yüz ve vücudun çeşitli bölümlerini süslemektedir. 60 yaş ve üzerindeki kadın ve erkekler bereket ve şans getirdiğine ve nazardan koruduğuna inandıkları için, çocuğu olmayan kadınlar dövme yaptırdıklarında çocukları olacağına inandıkları için; bazı yörelerde belirli aşiretleri temsil ettiği için bu gelenek halen devam etmektedir.  Günümüzde dövme, insanlar için çok farklı anlamlar taşımaktadır. Kendini ifade etme, süslenme, çekici görünme, dikkat çekme, farklı ve güçlü olma gibi çeşitli amaçlarla insanlar dövme yaptırmaktadırlar. Geleneksel anlamını hemen hemen yitirmekte olan dövme, günümüzde profesyonel  bir ruhla giderek yaygınlaşmaktadır. Geleneksel ve dinsel anlamından sıyrılıp estetik kaygılarla yapılan, yaptırılan ‘DÖVME SANATI’ ortaya çıkmıştır. Bu icranın sanat olarak algılanmasına 1900’lü yılların başında profesyonel dövme makinesinin icat edilmesiyle başlandığını söyleyebiliriz.

 

 

PROFESYONEL KALICI BİR DÖVMENİN YAPILABİLMESİ İÇİN

GEREKLİ ŞARTLAR ŞUNLARDIR

(6 altın kural, birinin eksikliği profesyonelliğe gölge düşürür)

1. Kullanılan Dövme makinesinin orijinal olması:

Türkiye’de üretimi bulunmayan dövme makineleri Avrupa ve Amerika ‘da sanayileşmiştir. Bu alanda birçok firma bulunmaktadır. Yapılacak dövmenin tarzına göre çeşitli devir hızlarında dövme makineleri bulunmaktadır. Bu işle sadece merak anlamında uğraşan kişilerin amatörce yaptıkları, teyp yada kapı zilinden bozma bobinlerle asla profesyonel dövme yapılamaz. Profesyonel dövme makinelerinin bobinleri özel olarak sarılırlar. En hafif, en güçlü ergonomik makine ideal makinedir.

 

2.Kullanılan Dövme  Boyalarının orijinal olması:      Türkiye’de üretimi bulunmayan profesyonel dövme boyaları Avrupa ve Amerika’da laboratuvarlarda dermatalogların denetiminde hazırlanır. Ve bu boyalar Avrupa Sağlık Birliğinin onayladığı kimyasal aralığın üstünde ve zararlı  kimyasal karışım içeremezler. Bu boyaların ana maddesi “pigment” adlı bir tozdur. Saf olan boyalar pigment ile karıştığı zaman deride kalıcılık sağlar. Dövmeciler sertifikaları ve laboratuvar raporları olmayan boyaları kullanmazlar. Kullanmamalıdırlar. Boyaların özelliklerini bilmelidirler. Kalem mürekkepleri ve çini boyalarını kalıcı dövmede kullanmak sağlıklı değildir. Profesyonel kalıcı dövme boyaları bu mürekkepler gibi kanserojen madde içermezler.kullanım süreleri  vardır. Bir dövme boyası gerekli saklama koşullarında maksimum bir yıl içinde tüketilmelidir.

 

3.Kullanılan Dövme İğnelerinin orijinal olması:      Türkiye’de üretimi bulunmayan dövme iğneleri 0.20 mm incelikten başlayarak derecelenirler. Ve yapılacak dövmeye göre tek veya birkaç tanesi bir araya getirilerek kullanılırlar. Maddelerin alaşımlarından dolayı paslanmazlar. Toplu iğne, bocuk iğnesi ve dikiş iğneleriyle profesyonel dövme yapılması mümkün değildir. İğneler tek kullanımlıktır ve belirli bir saatten sonra aşınma yaparlar. Büyük dövmelerde, belirli bir süre sonra yeni iğne kullanmak gerekebilir.

 

4.Kullanılan Dövme Teçhizatının uyumlu olması: Profesyonel Dövme makineleri elektrik ile çalışır. Bu elektrik teçhizatının da makinenin devir hızına uygun olması gerekir. Ayrıca makineyı tutmak için kullanılan “grip”  boyanın deriye akmasını ve iğnenin belirli bir düzlemde hareket etmesini sağlayan “nozzle” yani ibrik bölümü de sanatçının tarzına, eline uygun olmalı ve medikal alaşımlar içeren metalden üretilmiş olmalıdır.( ya da tek kullanımlık bir kılıf bölümü kullanılmalıdır) grip-nozzle-back birleşimine kılıf denir. 

 

5.Dövme yapımının steril şartlarda olması: Dövme yapan kişinin ameliyat eldiveni kullanması, tek kullanımlık peçetelerle deriyi; dövme yapım aşaması öncesi ve sonrasında, dezenfeksiyon sıvılarıyla temizlemesi gerekir. Profesyonel dövme boyalarının konulacağı kapların tek kullanımlık olması gerekir. Bar-cafe köşelerinde profesyonel  dövme yapılamaz. (Dövmede kullanılan sabit kullanımlık aletlerin aletlerin ilk önce ultrasyonik yıkma makinesinde yıkanması sonrasında poşetli sterilizasyon yapılıyorsa poşete girmesi, poşetsiz sterilizasyon yapılıyorsa direkt otoklava atılması gereklidir. Bunların yanı sıra tek kullanımlık makine aksamları da kullanılabilir. Bunlar dövmeye ekstra maliyet getirecekleri için ücretleri ayrıca dövme yapılan kişiden talep edilebilirler.)

 

6.Dövmeyi yapan kişinin işinin ehli olması:Tüm yukarıda saydığımız özellikleri bünyesinde toplayacak kişiye profesyonel dövme sanatçısı diyebiliriz. Bu şartları oluşturmamış yerlerde dövme yaptırmak, yaptıran kişileri de yapan kişiler kadar suçlu yapar. Çünkü kendi vücuduna değer veren insanlar gerekli araştırmayı da yaparlar. Sonuçta internet denilen bir şey var.

 

 

bottom of page